Krajský soud zrušil v územním plánu Znojma koridor pro obchvat

12.02.2016 07:51

vydáno:
09.02.2016, 17:26
aktualizace:
09.02.2016 17:35
    Brno - Krajský soud v Brně dnes zrušil ve znojemském územním plánu koridor plánovaný pro obchvat města. Vyhověl tak žalobě Michaela Straky, sdělila ČTK mluvčí soudu Simona Tesařová. Důvodem je mimo jiné to, že nelze do územního plánu města umístit koridor pro silnici nadregionálního významu bez existence krajských zásad územního rozvoje. Znojmo může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vyjádření vedení města ČTK shání.
 
Krajský soud - budova, sídlo - ilustrační foto. ČTK Petrášek Radek
Znojmo vydalo územní plán v červnu 2014 a díky němu mohlo pokračovat společně s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) v přípravě obchvatu. Jak bude stavba nyní pokračovat, není zřejmé. ŘSD sice počítalo s tím, že na jaře začne stavět část od silnice I/38 za křižovatkou Kasárna a napojí léta existující část, která se používá jako bruslařská dráha. Na další část však zatím není vydané pravomocné územní rozhodnutí a podle výroku soudu nyní tato část není ani v územním plánu. Část obchvatu, která se má začít stavět na jaře, je také jednou ze staveb, u nichž je problém s financováním z evropských peněz kvůli zastaralé dokumentaci o vlivu na životní prostředí.
Silnice I/38 je spojnicí s Rakouskem, na českém území je vedena jako hlavní tah přes Jihlavu a Kolín na sever republiky. Žalobce Michael Straka v žalobě uvedl, že je nezákonné vymezit v územním plánu koridor nadmístní komunikace v případě, že neexistují zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. S tím se soud ztotožnil. Podle žalobce z judikatury Nejvyššího správního soudu vyplývá, že při neexistenci krajského územního plánu nelze do územních plánů obcí umísťovat koridory celostátního, mezinárodního i nadmístního významu.
Jihomoravský kraj je jediný, který za 16 let existence nedokázal vydat územně plánovací dokument. V aktuálně připravovaném se obchvatu Znojma vyhnul a z návrhu jej vypustil, aby si s ním Znojmo poradilo samo.
Chystaný obchvat Znojma je dlouhodobě připravovaná silnice, která má odvést tranzitní dopravu z centra města. Z 25.000 aut denně by měl obchvat odvést zhruba 10.000 aut. Zároveň však obchvat oddělí město od městské části Přímětice. V předvolební kampani v roce 2014 se hovořilo také o velkém obchvatu města, který by byl vedený zcela mimo město. Tato varianta však zůstala pouze ve slibech.
Autor:   ČTK